Onze provincie wordt net zoals de voorbije 3 jaar getroffen door droogte.

Vanaf vandaag zijn er opnieuw beperkende maatregelen van kracht.  Zie de website van  de provincie West-Vlaanderen voor meer info.

In eerste instantie hebben deze maatregelen natuurlijk een invloed op de land- en akkerbouw, maar wanneer we naar de voorbije jaren kijken en de voorspellingen van wetenschappers, kunnen we nu al met grote zekerheid stellen dat er deze zomer opnieuw een periode zal aankomen van extreme droogte.

Wat kunnen we doen om onze tuin voor te bereiden op een langere periode met te weinig neerslag? Of beter gezegd : hoe kunnen we onze tuin voorbereiden op de toekomst?

  • In het voorjaar (maart) is het aan te raden om een laagje van 2 à 5 cm compost over je tuin uit te strooien. Maar, het kan geen kwaad om als de compost al is weggewerkt of je hebt dit toen niet gedaan, om de tuin in juni/juli nog eens wat compost te geven. De grond verbetert, de ondergrond droogt minder snel uit én de compost die ín de bodem terechtkomt, zorgt er voor dat de bodem het vocht beter vast kan houden.

    Heeft uw gazon nood aan een topdressing? Neem gerust contact op en wij kunnen dit voor u komen uitvoeren.

  • Door de bodem te bedekken en zo weinig mogelijk onbedekte zwarte grond in de tuin te hebben, droogt de bodem minder snel uit. Wind en zon hebben minder invloed op het uitdrogen van de bovenste laag. Je kunt de grond bedekken met planten (bodembedekkers) of met ‘dode’ materialen zoals bijvoorbeeld boomschors.

    Leveren van planten en bodembedekkende producten, ook daar kunnen we bij helpen.

  • Ga eens na welke planten je hebt staan in je tuin en of ze wel op de goede plek staan. Misschien kom je er wel achter dat je veel planten hebt staan die eigenlijk niet zo goed een droge periode kunnen doorstaan.

    Volgende planten kunnen bijvoorbeeld vrij goed tegen de droogte:

    • lavendel
    • zonnehoed (Echinacea)
    • salie (Salvia)
    • kogeldistel (Echinops)
    • steeneik (Quercus ilex)

    Hulp nodig bij plantenkeuze? Contacteer ons gerust voor advies.

  • Groen boven ons hoofd is een mooie parasol, maar ook een levende airco. Hij strooit kwistig schaduw rond en verdampt vocht zodat een schouweffect ontstaat waarbij laag tegen de grond koele lucht wordt aangezogen. Volgens een Nederlandse studie heeft een volwassen boom een natuurlijk koelvermogen van 20 tot 30 kW. Dat komt overeen met ongeveer 10 airco’s.

    Misschien tijd om een extra boom te planten in de tuin?

Door periodes van hittegolven en droogte, gecombineerd met tussendoor stortbuien zullen we onze tuinen moeten aanpassen, willen we ervan blijven genieten. Door middel van bepaalde ingrepen wordt je tuin zelfs tijdens een hittegolf een verfrissende oase. Met schaduwbomen en ander groen, een juiste positionering van hagen of tuinschermen, een vijverpartij of een ander waterelement stuur je de temperatuur in je tuin bij.

Jouw bijdrage heeft tegelijk een impact op het klimaat in de straat en de buurt, want het koelt ook de omgeving. Hoe meer van dit soort tuinen, hoe beter het klimaat in uw dorp of stad. Spreek dus gerust ook uw buren aan.