Door het uitblijven van de winterkou is de buxusrups her en der al opgedoken. Normaal verschijnen ze pas vanaf april, maar nu zijn de rupsen vroeger dan normaal uit hun cocon gekropen.

Volgens Jochem Bonte (ILVO-onderzoeker) zou het vroegtijdig uitkomen van de rupsen niet betekenen dat de plaag dit jaar groter zal zijn dan anders. “Het zou wel kunnen dat er in plaats van twee generaties buxusmotten, drie generaties zullen zijn, op voorwaarde dat de temperaturen in het najaar niet te snel dalen.” Deze derde generatie zou een negatief effect kunnen hebben, maar het zou volgens de expert ook positief kunnen uitdraaien. “Als de derde generatie niet helemaal kan ontwikkelen, zal deze afsterven en zullen we dan weer minder rupsen hebben.” Er valt dus niets te voorspellen. “Alles hangt af van de temperaturen.”

Het heeft ondertussen weinig nut om de pas ontpopte rupsen te lijf te gaan met insecticiden. “Je zal weinig rupsen raken, omdat de meesten nog niet actief zijn” reageert Jochem Bonte. “Wacht nog tot april.”